8/10/2013

Ekološki kamp „Obedska Bara 2013“ - Aktivna zaštita rezervata i dobro druženje

U toku je 16. međunarodni volonterski ekološki kamp „Obedska bara 2013“ koji Mladi istraživači Srbije organizuju pod parolom “Povartak ibisa”. Dvanaest volontera iz inostranstva, kao i dvoje kamp lidera iz Srbije smešteni su u Etno kući u Kupinovu.

Pored radova na održavanju vlažnih livada, staništa koja se sezonski plave, uklanjanja drvenaste vegetacije i zaštiti od zarastanja, njihov boravak u pećinačkoj opštini biće upotpunjen i različitim kulturno-istorijskim i turističkim sadržajima: poseta Muzeju hleba u Pećincima, izlet i vožnja katamaranom u organizaciji Vojvodinašuma, obilazak crkve Svetog Luke u Kupinovu, manastira Obed, lokacije srednjovekovnog grada Kupinika.


Projekat „Povratak Ibisa“ donosi veoma dobre rezultate – brojnost ptica na području Obedske bare je stabilna, a poslednjih nedelja se mogu videti i tri jedinke ptice Ibis, što dokazuje da je stanište odgovarajuće. Ovaj program u odnosu na druge prvenstveno izdvaja to što na jednom mestu uspešno sarađuje više partnera – upravljači, zaštitari, opština i državne institucije. U ovakvim vrstama saradnje obično ima mnogo antagonizama, ali smo u ovom slučaju, svi svesni da radimo za dobrobit ovog rezervata, dovoljno dugo sarađujemo i rezultati su odlični.

Pored zaštite biljnog i životinjskog sveta, koja je prioritet, Jedan od ciljeva kampa je i da se područje Obedske bare otvori i za posetu turistima – da se u skladu sa mogućnostima, u određenim zonama dozvoli izrada turističkih osmatračnice, staza, ali da se i brojni kulturno-istorijski spomenici obnove i otvore za posete.

Gregor Dorošenko je jedan od volontera Ekološkog kampa „Obedska bara 2013“ i dolazi iz Nemačke. On kaže da je već drugi put u Srbiji i da je želeo da se vrati kako bi bolje upoznao našu zemlju, običaje i ljude. Kako nam je kazao, kampovi su lepa prilika da se nauči nešto novo, učini nešto korisno za lokalnu zajednicu, ali i, zahvaljujući internacionalnom karakteru kampova, upozna sa ljudima širom sveta.

„Prvi među jednakima“ u kampu je kamp-lider Uroš Vučenić, koji je pored učešća u sličnim programima van naše zemlje, kamp „Obedska bara 2013“ vodio nekoliko puta do sada. „Svake godine je drugačija atmosfera, to uvek zavisi od sastava tima, ali smo iz godine u godinu uspešni“, objašnjava Vučenić.

Volonteri će, takođe, biti uključeni u jednu od naposećenijih manifestacija ovog kraja – savsku Regatu Majke Angeline, a kada se budu vratili svojim domovima, nadamo se da će sa sobom poneti samo najlepše uspomene i postati istinski ambasadori Srbije u zemljama iz kojih dolaze.


Voloneteri kampa „Obedska bara 2013“ posetili su Muzej hleba u Pećincima. Sa velikim interesovanjem slušali su o srpskoj tradiciji i običajima i sa slikarom Slobodanom Jeremićem Jeremijom razgovarali o srpskim slavama, manastirima i ulozi Svetog Save u stvaranju temelja srpskog obrazovanja i državnosti. Mladi gosti iz desetak zemalja sveta, probali su domaću rakiju i domaći liker od višnje, a zatim su, na Jeremijin predlog, svako na svom jeziku i u isto vreme glasno obećali: „Zalagaću se da planeta Zemlja bude čista“.    
Posle posete Muzeju hleba, pomoćnik predsednika opštine Milenko Velikić priredio je prijem za volontere i tom prilikom upoznao ih sa istorijom, geografskim i demografskim odlikama pećinačke opštine.    
 „Danas mi je čast što mogu da vas pozdravim u ime predsednika opštine i lokalne samouprave. Želim vam da uživate u boravku u našoj opštini, i da taj boravak trajno ostane u vašem sećanju kao lepa uspomena koja će vas motivisati da se ponovo ovde vratite i da lepe utiske podelite sa prijateljima u vašoj zemlji. Nadam se da ćete i vi, zahvaljujući utiscima koje nosite sa Obedske bare i iz opštine, biti naši ambasadori turizma,“ rekao je Velikić.    
 Arheolog Petar Odobašić istakao je da upravo prijem volontera govori o tome da je lokalna samouprava angažovana u svim akcijama koje se sprovode u cilju razvoja turizma i koliko je rukovodstvu opštine važan dolazak volontera iz više zemalja sveta.

Nema komentara: