8/12/2013

Danas je Medjunarodni dan mladih

Međunarodni dan mladih u Srbiji centralno će biti obeležen od strane Ministarstva omladine i sporta u Banji Koviljači pod sloganom „AKTIVIRAJ SE I TI!“, a mi 'emo ga obele\iti na me]unarodnom volonterskom kampu u Kragujevcu na manifestaciji "DANI MLADIH"  će ove godine trajati tri dana.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja ovog datuma je INTERKULTURALNOST. Kroz niz aktivnosti biće prikazano bogatstvo različitosti u tradiciji, kulturi, stilu življenja i dr. u raznim krajevima sveta. U poseti Kragujevcu došla je grupa mladih volontera iz inostranstva koji su došli iz partnerskih organizacija Mladih istraživača Srbije, koji će u saradnji sa mladima iz Kragujevca pripremiti i izvesti aktivnosti.

Danas se glas mladih čuo i u drugačijem kontekstu, predstavljen Krovnom organizacijom mladih Srbije, čiji su Mladi istraživači Srbije članica i jedan od osnivača. KOMS je otvorio pitanje da li se glas mladih u Srbiji čuje i koliko glasno, kao i koliko im je omogućeno da učestvuju u društvenim i institucionalnim mehanizmima odlučivanja. Ne poričući postojanje primera dobre prakse, nedvosmislena poruka ove konferencije bila je da je učešće mladih u donošenju odluka od lokalnog do nacionalnog nivoa nedovoljno i da su često  i postojeći mehanizmi nefunkcionalni.

Dok je u Srbiji tema Dana mladih njihovo učešće u donošenju odluka, u svetu se Dan mladih obeležava kroz temu migracija mladih. Mladi čine značajan deo međunarodnih imigranata. U 2010. taj broj je procenjen na 27 miliona na globalnom nivou. Dok migracije često mogu da mladima ponude vredne mogućnosti za napredak pojedinaca i zajednica, ono takođe predstavlja rizik i vodi do nepredviđenih situacija koje neretko uključuju najteže oblike diskriminacije i eksploatacije.

Srecan nam Dan mladih, uprkos sadasnjim nedostacima a sa nadom u sutra kad ce mladi biti relevantni akteri u kreiranju sopstvene buducnosti i kada će mobilnost mladih biti prepoznata i podržana kao mogućnost učenja i napretka.

Nema komentara: