9/17/2013

Počeo je poslednji međunarodni volonterski kamp u Srbiji za ovu godinu - Tršić

Već šest godina mladi aktivisti iz celog sveta sastaju se u međunarodnom volonterskom kampu “Eko – kamp Tršić“ i svojim učešćem kao i konkretnim akcijama doprinose oplemenjivanju Vukovog kraja. Na ovaj način u Tršiću se susreću tradicija i savremene tendencije koje ovom kraju daju autentičan pečat ambijenta koji ide u korak sa vremenom.



Cilj ovog kampa je da edukuje lokalno stanovništvo i motiviše ih da budu aktivni građani u očuvanju prirode i drugih vrednosti za buduće generacije. Zbog izuzetnog istorijskog značaja za srpski jezik koje ima ovo mesto, kamp je tradicionalno posećen studentima srpskog i ostalih slovenskih jezika.

Volonteri će čistiti šumu od đubreta, rašćišćavati vegetaciju, obeležavati staze koje povezuju Vukovu kuću sa manastirom Tronoša iz 14. veka, koji je udaljen 5km od njegove kuće. Zatim, praviće drvene klupe i table koje će zatim postaviti uz staze.

Lokalno stanovništvo se svake godine podstiče da se uključi u rad zajedno sa volonterima, te se očekuje izvestan broj lokalnih volontera u toku kampa.

Smeštaj će biti u konaku Mišić, koji je ujednio i domaćin kampa.

Nema komentara: