6/06/2013

Volonteri obeležavaju 5. jun, međunarodni Dan zaštite životne sredine

Istraživači radno proslavili Dan zaštite životne sredine, 5. jun, na prvom ovogodišnjem međunarodnom volonterskom kampu u Srbiji, na Obedskoj bari.
Povodom 05.juna, Svetskog dana zaštite životne sredine obeležila je akcija čišćenja priobalnog pojasa kanala Vok “kod Gvozdene ćuprije” na periferiji Kupinova.

.Obala Voka je očišćena od smeća koje je nanela voda, ali i nesavesni građani, i uređena uklanjanjem nanetih debala, grana i rastinja, a prikupljeno smeće je uklonila ekipa JKP „Sava“. Efekat rada je bio toliko očigledan da je već zakazana sledeća akcija.
U akciji su učestvovali Agencija za razvoj opštine Pećinci, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, na čelu sa pokrajinskim sekretarom dr Slobodanom Puzovićem i Mladi istraživači Srbije, kao i volonteri iz lokalne zajednice, ali i iz celog sveta! Odazvala se i lokalna samouprava, pa su tako u akciji učestvovali i direktor Agencije za razvoj Milan Aleksić i pomoćnik predsednika opštine Pećinci Milenko Velikić.
Pre početka akcije dr Slobodan Puzović pozdravio je učesnike i međunarodne volontere i upoznao ih ukratko sa značajem očuvanja životne sredine uopšte, ali i Obedske bare kao dragulja svetskih razmera

 Rad je prekinuo iznenadni letnji pljusak, ali taman na vreme da se učesnici okrepe i ručaju u dvorištu Etno-kuće, zajedno sa učesnicima Međunarodnog arheološkog kampa koji su vredno radili na iskopavanjima. Druženje je nastavljeno uz neizostavnu domaću štrudlu.

Nema komentara: