6/05/2013

Kultura i zaštita životne sredine?

Međunarodni seminar "ELEPHANT IN THE ROOM" u Vršcu, 15-22 jun 2013. 


Zadovoljstvo nam je da vas pozovemo na međunarodni seminar, ovog puta u Vršcu, od 15. do 22. juna (uključujući dolazni i odlazni dan). Pored srpske grupe, na treningu će učestvovati učesnici iz Česke, Italije, Turske, Bosne i Hercegovine i Grčke!
Iz Srbije će ići 5 učesnika (stariji od 18 godina, bez gornje granice). Potrebno je da znate engleski, da ste motivisani i da se vec bavite omladinskim radom, ili ste aktivista sa prethodnim iskustvom ili interesovanjem za temu.

“The elephant in the room” je engleski idiom za pitanje ili problem koji je očigledan a o kom niko ne priča.


Seminar se bavi problemima održivog razvoja, najpre ekološkom, a zatim i ekonomskom i socijalnom odrzivošću i njihovim vezama sa kulturom. Zapravo on cilja na upućivanje učesnika na očiglednu vezu između kulturnih obrazaca i ponašanja i ekološke održivosti i životne sredine, o kojoj se retko govori u tom kontekstu.
Način ponašanja u skladu sa održivim razvojem treba izabrati i promovisati, i integrisati u svoje kulturne obrasce, budući da upravo ponašanje i stavovi pojedinaca prema životnoj sredini uzrokuju pozitivan ili negativan uticaj na sve nas.
Učesnici će diskutovati o konceptima kulture održivosti i održivosti kulture kao načinu da se prevaziđu nacionalne i kulturne granice i ograničenosti u cilju jedinstvenog odgovora na ekološke izazove današnjice, bez obzira na kulturne i nacionalne razlike.
Ovaj drugačiji način posmatranja kulture kroz perspektivnu životne sredine daje drugu dimenziju omladinskom radu u oblasti interkulturnog učenja i razumevanja.
Poziv za zainteresovane je otvoren do 05.06.2013. u 10 sati ujutru. Prijava se nalazi ovde.
05.06. ćemo obavestiti sve zainteresovane o rezultatu selekcije, a izabrani će u naredna dva dana biti pozvani da uplate participaciju od 4.800 (2.400) dinara i dođu do nas da prijavu potpišu. Ukoliko izabrani učesnici to ne urade u ta dva dana, izgubiće pravo da učestvuju i njihovo mesto će biti ustupljeno nekom drugom.
Ovaj seminar, kao i svi omladinski programi Evropske komisije, podrazumeva plaćene troškove smeštaja, hrane i samog programa, dok učesnici plaćaju kartu, od čega će po povratku kući dobiti nazad 70%. Za učešće preko Mladih istraživača Srbije potrebno je uplatiti i participaciju od 4.800 dinara (ako ove godine prvi put idete na razmenu, trening ili volonterski kamp), tj. 2.400 dinara (ako ste ove godine već bili ili idete na jedan od navedenih programa).
Uzmite u obzir da sami plaćate kartu, i da će vam biti vraćeno 70% kada, po povratku, pošaljete/donesete originale karata nama.
Pročitajte pažljivo uslove prijavljivanja koji su sastavni deo prijave. Ako budete selektovani, biće potrebno da tu prijavu i potpišete. Ako ste iz Beograda, u našoj kancelariji, ako ne, onda ćete nam poslati poštom.
Očekujemo vas!

Nema komentara: