8/15/2013

POZIV ZA UČESNIKE: dugoročna obuka o međunarodnoj razmeni volontera

Pozivamo sve organizacije iz Srbije koje žele da se uključe u međunarodnu razmenu volontera naredne godine kao organizatori međunarodnih volonterskih kampova u svojim sredinama ili kao kontakt tačke za slanje volontera na kampove u inostranstvo, da na vreme zajedno krenemo sa pripremama kroz projekat "Volonteri - aktivni i mobilni mladi" koji je ove godine podržan od strane Ministarstva omladine i sporta.
Obuka podrazumeva angažovanje učesnika kroz nekoliko aktivnosti, organizovano praćenje napretka i podsticanje i podršku u razvijanju sopstvenih ideja u lokalnoj zajednici.
Prijavu za obuku pronađite ovde. Rok je 23. avgust, a prijave pošaljite na vss@mis.org.rs.
Mogu se prijaviti pojedinci, ukoliko imaju podršku lokalne organizacije, ili organizacije, s jednim ili dva predstavnika.


Obuka se sastoji iz nekoliko delova:

1.    Ulazni dvodnevni seminar sa 23 volonterskih „messenger“-a; 27-29 avgust, Sremski Karlovci

Za seminar će biti izabrano 23 volonterskih „messenger“-a sa ciljem: formiranja grupe (neophodno za dalje faze učešća) i sticanja znanja i veština o osnovnim volonterskim temama, kao i o kompleksnijim volonterskim temama (npr. volonterski menadžment akcija).
Planira se dolazak u poslepodnevnim satima 27. avgusta, prvo prenoćište, jedan ceo radni dan, drugo prenoćište, radno pre podne narednog dana i odlazak 29. avgusta.
Svi troškovi su pokriveni (put, smeštaj, hrana).

Među temama koje će biti obrađene su:
•    Razumevanje učešća, očekivanja i doprinosa u toku višefazne obuke – prezentacija svih elemenata obuke: stacionarni i nestacionarni deo;
•    razumevanje pojma volonterstva i njegovih vrednosti, sa akcentom na volontiranje mladih, sive zone volontiranja, posledice nerazumevanja i lošeg organizovanja, međunarodne trendove u volontiranju i sl.
•    korišćenje volonterskog rada kao sredstva za međunacionalno razumevanje – prezentacija ovogodišnjih međunarodnih volonterskih programa  u Srbiji i „Putujućeg karavana“;
•    kako samostalno formirati (međunarodni i lokalni) volonterski program u svojoj zajednici kroz primere i savete:
za analizu potreba zajednice i zainteresovanih strana za buduće volonterske programe u zajednicama učesnika,
za finansijski okvir volonterskih programa,
za ekološku održivost,
za vidljivost programa,
za uključenost lokalne zajednice, itd;
za organizaciju volonterskog programa u skladu sa Zakonom o volontiranju
za formiranje dobre  regrutne poruke i neophodnih elemenata promotivne kampanje
za načine selekcije i regrutacije volontera za definisane volonterske pozicije
za samostalno održavanje obuka volontera
za prepoznavanje načina nagrade i podsticanja volontera, u cilju održavanja njihove motivacije, ličnog razvoja i daljeg angažovanja
za pravilno sprovođenje supervizije, kao i evaluacije sa volonterima
•    kako pripremiti i preneti znanje sa seminara lokalnim udruženjima iz kojih dolaze učesnici – koraci posle.

2.    Domaći zadaci uz mentorstvo tima iz MIS između i posle ulaznog seminara i Karavana

Učesnici će sa ulaznog seminara otići nazad u svoje sredine i organizovati follow-up aktivnosti u svojim lokalnim udruženjima, kako bi preneli zaključke sa seminara i, uz njihovu podršku, uradili analize potreba i zainteresovanih strana za buduće volonterske programe u konkretnoj zajednici sa ciljem da na „Putujući karavan“  dođu sa prvim mogućim idejama za buduće volonterske programe u svojim zajednicama i, uz mentorsku podršku, po povratku sa Karavana naprave prve razvojne planove svojih ideja.

3.    Sedmodnevna studijska poseta međunarodnim volonterskim programima „Putujući karavan“; 18-26 septembar

Putujući karavan će od Sombora do Tršića u roku od 7 dana preći preko 1000 kilometara i obići 2 međunarodna volonterska programa MIS-a (radna kampa) u toku i 3 ovogodišnja lokalna organizatora kampova u 5 okruga. Učesnici će raditi zajedno sa međunarodnim volonterima na projektima od javnog interesa za lokalne zajednice, imaće radionice sa lokalnim organizatorima i liderima programa o tematici programa, logističkim rešenjima, značaju promena koje donose, konkretnim „znati kako“ savetima za iniciranje, programsko i finansijsko organizovanje  ovakvih programa. Oni će takođe tokom karavana sprovoditi promotivnu kampanju, noseći sa sobom „volontersku zastavu“ i diskutujući sa ostalim volonterima o motivaciji za volontiranje i značaju promene koju ono nosi.
Svi troškovi su pokriveni (put, smeštaj, hrana).

Nema komentara: