9/11/2013

Putujući karavan - korak prvi

Putujući karavan će od Tršića do Sombora u roku od 7 dana (18-26 septembar) preći preko 1000 kilometara i obići 2 međunarodna volonterska programa MIS-a (radna kampa) u toku i 3 ovogodišnja lokalna organizatora kampova u 5 okruga. Učesnici će raditi zajedno sa međunarodnim volonterima na projektima od javnog interesa za lokalne zajednice, imaće radionice sa lokalnim organizatorima i liderima programa o tematici programa, logističkim rešenjima, značaju promena koje donose, konkretnim „znati kako“ savetima za iniciranje, programsko i finansijsko organizovanje ovakvih programa. Oni će takođe tokom karavana sprovoditi promotivnu kampanju, diskutujući sa ostalim volonterima o motivaciji za volontiranje i značaju promene koju ono nosi.


Putujući karavan je treća faza dugoročne obuke budućih organizatora međunarodnih volonterskih kampova.
Uvodni seminar za volonterske „messenger“-e o međunarodnoj razmeni volontera, početna je faza. Seminar je održan u Sremskim Karlovcima od 27. do 29. avgusta.

Učesnici su sa ulaznog seminara imali zadatak da organizuju follow-up aktivnosti u svojim lokalnim udruženjima, kako bi preneli zaključke sa seminara i, uz njihovu podršku, uradili analize potreba i zainteresovanih strana za buduće volonterske programe u konkretnoj zajednici sa ciljem da na „Putujući karavan“ dođu sa prvim mogućim idejama za buduće volonterske programe u svojim zajednicama i, uz mentorsku podršku, po povratku sa Karavana naprave prve razvojne planove svojih ideja.

Po povratku sa Putujućeg karavana, učesnici će nastaviti sa razvijanjem ideja kako bi do februara 2014. godine bili spremni sa svoj volonterski kamp uključe u međunarodnu razmenu preko Mladih istraživača Srbije sa preko 90 organizacija iz celog sveta.





Nema komentara: