9/23/2013

Putujući karavan - treća stanica - Obedska bara

Povratak ibisa, Kupinovo - 22. septembar
Mladi istraživači Srbije uz pomoć Opštine Pećinci, JP „Vojvodinašume“, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode više od dvadeset godina rade na ovom zaštićenom području.
Obedska bara je drugo najstarije zaštićeno prirodno dobro u svetu, a prvo u Evropi. To je zaštićeno dobro od međunarodnog značaja (označeno je kao Ramsarsko područje i kao Značajno područje za ptice i biljke - IBA i IPA područje).
Jedan od najdugoročnijih projekata Mladih istraživača Srbije, koji oslikava način rada organizacije, jeste projekat „Povratak ibisa“ u specijalnom rezervatu prirode Obedska bara. Tokom bioloških istraživanja u periodu od 1992. do 1996. uočene su promene u ekosistemima Obedske bare, pa se u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i JP „Vojvodinašume“ krenulo u revitalizaciju vlažnih livada u istočnom kraku potkovice Obedske bare. Da bi revitalizaciju učinili atraktivnijom, a i u cilju promovisanja vrednosti volonterskog rada, 1997. godine počeli smo da organizujemo međunarodne ekološke volonterske kampove na Obedskoj bari. U proteklih 16 volonterskih kampova postigli smo značajne rezultate i na vlažnim livadama: osim očišćenih hranilišta za ptice, ogroman napredak postignut je u saradnji sa lokalnim stanovništvom, upravljačima i donosiocima odluka, a sve u cilju što pozitivnijeg odnosa prema prirodi i boljeg upravljanja zaštićenim dobrom.  Ove godine održao se 16. kamp gde su volonteri uklanjali granje i drugu vegetaciju na unapred određenim delovima. Na prvom arheološkom kampu organizovanom u Kupinovu u blizini srednjovekovne tvrđave, a u dvorištu crkve Svetog Luke, započeta su arheološka istraživanja ovog dela Obedske bare.
Kao i volonteri na međunarodnom kampu, učesnici Putujućeg karavana su radili na ekološkom i arheološkom delu – radu u rezervatu (uklanjanje vegetacije) i radu na arheološkim iskopavanjima.

Nema komentara: