6/16/2013

Ukoliko živite na teritoriji Novog Sada ili Vojvodine evo nekoliko interesantnih programa za leto.

Pokret gorana Novog Sada, tokom leta 2013. godine, organizuje 4 ekološko edukativna kampa za mlade. Kampovi će se održavati u Sremskim Karlovcima u Ekološkom centru "Radulovački" i u Eko šumskoj kući koja se nalazi u SRP "Koviljsko-petrovaradinski rit".

Boravak na kampovima je predviđen za mlade i potpuno je besplatan, izuzev kotizacije na prijavu koja iznosi 1000 dinara. Izuzetna su prilika namenjena srednjoškolcima i studentima da ovo leto provedu na drugačiji, zanimljiviji način. Popunjene prijave za željeni kamp koje se mogu naći na sajtu Pokreta gorana Novog Sada www.pokretgorana.org.rs, potrebno je poslati na mejl office@pokretgorana.org.rs.

Kampove podržavaju Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Gradska uprava za sport i omladinu, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.
Pokret gorana Novog Sada je zvaničan partner i na projektu "Volonteri - aktivni i mobilni mladi".
~ Stopama prvih botaničara - kamp seminar (održava se od 19. do 26. jula)

Cilj ovog kampa je zaštita biodiverziteta i savladavanje osnovnih metoda botaničkih istraživanja. Srednjoškolci prolaze kroz sve faze botaniziranja, terenskog rada, prikupljanja, determinacije i preparacije biljnog materijala, osnova ekologije i zaštite biodiverziteta i primenu geografskih informacionih sistema u zaštiti životne sredine pod stručnim mentorstvom iskusnih terenskih biologa. Učesnike kampa očekuje i poseta Prirodnjačkom muzeju, herbaru PMF-a i Volnijevom herbaru, najstarijem herbaru u našoj zemlji koji se nalazi u Karlovačkoj gimnaziji.

~ Sačuvajmo rit - istraživački kamp (održava se od 4. do 11. avgusta)

Održava se u eko-šumskoj kući u SRP "Koviljsko-petrovaradinskom ritu" i delom u Ekološkom centru "Radulovački" u Sremskim Karlovcima. Tokom sedmodnevnog boravka u kampu, učenici će upoznati prirodne vrednosti rita, njegov biljni i životinjski svet, njegovo trenutno stanje, kao i konkretne primere degradacije ekosistema koji se negativno odražavaju na živi svet rita. Osim predavanja i radionica, polaznike kampa očekuje i mnogo terenskog rada i istraživačkih akcija, ali i uživanja pored Dunava u prelepom okruženju rita.

~ Solarna akademija - edukativni kamp (održava se od 5. do 12. avgusta)

Učenici će kroz druženje i grupni rad uz stručno vođstvo naučiti da sastave mini solarnu elektranu. Cilj je da nauče kako teče sam proces dobijanja električne energije od Sunca, kao i da praktično primene stečeno znanje. Kruna obuke će biti instaliranje solarnih panela na Eko šumsku kuću u Koviljskom ritu i boravak u njoj uz korišćenje električne energije dobijene od mini solarne elektrane koju su sami napravili.

~ Preživljavanje - omladinski kamp (održava se od 18. do 25. avgusta)

Kamp se održava u Ekološkom centru "Radulovački" i SRP "Koviljsko-petrovaradinskom ritu" u Eko šumskoj kući i u šatorima. Tokom 7 dana učesnici timski rešavaju zadatke. U zavisnosti od umešnosti u rešavanju postavljenih izazova, zavisiće i njihov dnevni budžet za hranu, ali i količina i kvalitet opreme koji će njima biti na raspolaganju. Jedan od zadataka biće i organizovanje akcije u saradnji sa lokalnom zajednicom kako bi se uspešno rešio neki problem lokalnih žitelja.

Nema komentara: