6/03/2013

Međunarodni volonterski kampovi sa mlade iz Srbije - u celom svetu!


To što nemaš debeli novčanik, pasoš i bogate rođake u inostranstvu, ne znači da i ovo leto treba da sediš kod kuće i ogovaraš one koji su otputovali.

Tvoje je samo da odgovoriš na sledeća pitanja, a ima ko će da organizuje tvoje letovanje!
Ovog leta želim da:
1. upoznam neke druge mirise, zvuke, mesta, događaje i ljude
2. naučim sasvim nove veštine
3. obnovim znanje stranog jezika
4. steknem prijatelje iz celog sveta
5. doprinesem da Zemlja postane zdravije i  pravednije mesto


Ako imaš barem tri pozitivna odgovora, odaberi čime ćeš se baviti. 
Ovo su tek neki od kampova u ponudi od preko 2500 kampova koje možete prelistati na našem pretraživaču:
DRUŽENJE SA IRVASIMA U LAPONIJI, Finska
Učestvujte na kampu u Laponiji (sever Finske), gde ćete pomagati u označavanju ruta za šetnju, popravljanju skrovišta, i čišćenja prostora za irvase. Uz to ćete obići poznati Sami muzej, selo Inari, i jezero Inari. Poznata je i finska sauna koja će isto biti omogućena volonterima.
RENOVACIJA ZAMKA, Belgija
Uživajte u čarima zamka, renovirajući ga i osvežavajuci njegovu kulturu. Idealno za ljubitelje prirode i onih koji žele da se vrate puni uspomena i novih prijatelja. Imaćete priliku da radite sa ljudima iz celog sveta i da upoznate život na farmi koji je nedaleko od vas. Ako želite odmor da provedete mirno uz dobru atmosferu, ovo je dobar način za to.
ARHEOLOŠKA KULTURA KATALONIJE, Đirona
Ako volite arheologiju, kulturu i istoriju ovo je kamp koji će vas oduševiti. Na Katalonskom području radićete na arheološkim istraživanjima zajedno sa profesinalnim areholozima. Pored toga možete obići neka od poznatih obala Katalonije,ujedno i Barselonu, Ljoret de mar, Kosta Brava.
RADOST DECE U NAPULJU, Italija
Aktvini, raspoloženi i voljni volonteri za rad sa decom će svoj kamp provesti u smehu i igricama. Mašta i dobra volja mogu da pomognu zaposlenima u radu sa decom, sa radionicama i iskustvima sa svojih prošlih razmena.
ENGLESKI ČAJ U LITVANIJI
Na lokalnoj farmi imaćete priliku da sakupljate, zalivate i sadite bilje od kog ćete kasnije praviti lekoviti čaj. Nedaleko od farme nalazi se grad iauliai koji je u sav u zelenilu i poznat po čuvenim katedralama. Uz sve ovo kao gratis dobijate pročiščenje tela čajevima koje ste sami napravili.
URBANISTIČKI DUH SAKSONSKE NEMAČKE, Hale
Umetnički nastrojeni volonteri koji žele da se oprobaju u novim umetnostima poput crtanja grafita su više nego dobrodošli na ovaj kamp. U slobodno vreme možete obići Berlin ili Lapjcig, a uz to i da naučite nemački jezik zajedno sa mladim studentima u Nemačkoj.
DRUŽITE SE SA ŽIVOTINJAMA U MULI, Turska
Učestvujte u eksperimentalnom arheološkom poduhvatu ožvljavanja svakodnevnog života ljudi iz kamenog doba. Spava se u rekonstruisanim kućama iz kamenog doba, čak i u iglu! Lovićete ribu za ručak i brati bobice, zatim naučiti kako da se snalazite u prirodi, živite nomadskim životom, pravite činijice i oruđe od prirodnih materijala. Projekat je pod budnim okom Centra za kameno doba Kierikki koji ovim želi da testira arheoloske pretpostavke o tadašnjem životu.
BRIGA O STARIMA, Slovačka
Ispunite vreme starim slovacima. Volonteri će biti zaduženi za oranizovanje aktivnosti za starija lica i radionica o ekologiji. Osim toga, biće i aktivnosti o nevladnim aktivnostima i njihovim radionicama. Pored svega ovog, najvažnije je da sa sobom poneste osmeh  i pozitivne misli.

BUDITE BABICA ZELENIM KORNJACAMA, Meksiko
Čuvajte gnezda i radite sa kornjačama na plažama noću.
(preporučeno od strane svih nas, od srca)
Celokupnu ponudu ovogodišnjih volonterskih kampova vidite na našem pretraživaču.
Radni kamp je jedinstven oblik volonterskog rada u trajanju od dve do tri nedelje, predviđen za sve ljude dobre volje između 18 i 65 godina i koji govore elementarni engleski ili jezik zemlje u koju idu. Najviše ih ima u toku leta, ali se organizuju tokom cele godine. Potrebno  je platiti samo  put i participaciju  u Volonterskom  servisu Srbije, a smeštaj  i hrana  na kampu  su obezbeđeni.  Iako većina volontera koja ide na radne kampove ima između 18 i 25 godina, volonteri svih uzrasta su dobrodošli. Postoje i posebni, tinejdžerski kampovi, za mlade od 14 do 18 godina. Osim malobrojnih kampova koji pretpostavljaju posedovanje određene veštine ili znanja (kao što su umetnički - muzički, rad sa decom i odraslima sa specifičnim potrebama), ne postoje ograničavajući uslovi. Jednostavno, ako ima mesta, volonter će biti smešten.  Učesnici iz različitih zemalja radom na kampovima daju svoj doprinos  pre svega  lokalnim zajednicama  a podstiče  mobilnost mladih, njihovo aktivno građansko učešće kroz volonterski rad, a ime se jača i socijalni kapital cele zemlje.

Svaki radni kamp je drugačiji zbog broja učesnika (obično od 6 do 30 volontera), njihovog porekla i, naravno, njihovih ličnosti. Jedan od glavnih ciljeva radnog kampa je stvaranje kontakata  između učesnika iz inostranstva  i lokalnog  stanovništva, čime se doprinosi boljem razumevanju naroda  i kultura, prijateljstvu i miru. Volonteri su tako i učesnici u svakodnevnom životu, a ne turisti. Time dobijaju potpuno drugačiju sliku zemlje u kojoj borave, posmatranu iz ugla samih stanovnika, i u mogućnosti su da bolje upoznaju njihovu kulturu i običaje. Programi su tematski veoma različiti: ekološki, arheološki, socijalni, umetnički, različita rekonstrukcija i izgradnja, poljoprivredni, koji se bave kulturnim nasleđem, istorijom, jezikom, rad sa decom i osobama sa posebnim potrebama. Zbog široke dostupnosti i programske edukativne atraktivnosti, Mladi istraživači Srbije su posebno razvijali ovaj sektor u cilju društvenog aktiviranja najšireg kruga mladih.

Volonteri iz Srbije su najviše zainteresovani za Italiju, Francusku, Nemačku, Španiju, Portugal, Grčku ili Tursku, a biraju kampove po sopstvenom interesovanju. Pri prijavljivanju navode listu želja, listajući kampove po prioritetu, počevši od onog koji im se najviše dopada. U retkim slučajevima kada su svi kampovi sa njihove liste popunjeni, volonter može da navede nove kampove ili da odustane pa da dobije članarinu nazad.


Volonterski servis Srbije je sektor Mladih istraživača Srbije koji se bavi međunarodnom razmenom volontera. Razmena se obavlja u okviru velikih svetskih mreža volonterskih organizacija koje su deo UNESCO-vog koordinativnog komiteta međunarodnih volonterskih servisa. Volonterski servis Srbije smešta volontere u inostranstvo, a zauzvrat prima inostrane volontere na naše domaće programe.

Nema komentara: