7/06/2013

Drugi volonterski kamp ovog leta biće na Ludaškom jezeru



U Vizitorskom centru u Hajdukovu, od 30. juna 2013. godine 14 volontera iz Nemačke, Italije, Španije, Rusije, Koreje i Srbije sprovode mere aktivne zaštite prirode na istočnoj obali Ludaškog jezera i rekonstruiše i popravlja drvene delove edukativne staze (mostići, molovi, osmatračnice) u Specijalnom rezervatu prirode „Ludaško jezero”.

JP „Palić-Ludaš” od 2003. godine zajedno sa volonterima u kontinuitetu radi na sprovođenju mera aktivne zaštite prirode na dva zaštićena područja od nacionalnog interesa – specijalnim rezervatima prirode „Selevenjske pustare” i „Ludaško jezero”.

Radovi su se odvijali i u blizini objekta Vizitorskog centra Ludaš gde su volonteri lakirali drvenariju centra, kosili trsku na bioprečistaču i čistili šumarak od podrasta - drveća/žbunja. U Specijalnom rezervatu prirode "Selevenjske pustare" volonteri su čupali cigansko perje na šumskim čistinama na ukupnoj površini od oko 8 hektara.

Radovi su se sprovodili pod nadzorom i uz pomoć čuvarske službe Upravljača, a kao deo programa, stručna služba je držala predavanja o zaštićenim područjima i o važnosti ovakvih aktivnosti/kampova.

Ludaško jezero je eolsko jezero okruženo značajnim površinama pod trskom, slatinama i obradivim zemljištem.Ovaj Specijalni rezervat prirode svake godine je domaćin dobro poznatog ornitološkog kampa. Na Selevenjskim pustarama i Subotičkoj peščari nalaze se vredne i zaštićene stepe i šumo-stepe koje su dom velikog broja retkih biljaka i životinja. Ono je jedno od najstarijih zaštićenih prirodnih dobara na svetu i prepoznato kao vlažno područje od međunarodnog značaja (Ramsar od 1977).  Pored značajnih priprodnih bogatstava, cela oblast je i značajno kulturno nasleđe Srbije sa brojnim arheološkim nalazištima, arhitekturnim biserima, tradicionalnom kulturom i dobrom kuhinjom.

 Ovo je šesta godina održavanja međunarodnog volonterskog kampa na Ludaškom jezeru.

Nema komentara: